Remi Vanmaris is een 26-jarige, net afgestudeerde basisarts. Binnenkort start hij via het Medical Traineeship van BKV als ANIOS ouderengeneeskunde in een verpleeghuis. Tijdens zijn middelbareschooltijd vond hij het vak biologie zo interessant dat hij daarin verder wilde. Hij ging voor het Engelstalige University College. Daar koos hij voor de zijstroom geneeskunde nadat een professor échte patiëntcasussen meenam. Het toepassen van je kennis op echte mensen, dat vond hij geweldig. Na een bijbaan in een verpleeghuis was hij om, zorgen voor mensen én hen beter maken is wat hij wil doen.

Over zijn keuze voor de ouderengeneeskunde vertelt hij: “Ik wilde internist worden, maar tijdens mijn coschappen raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het artsenvak buiten het ziekenhuis.  Ouderengeneeskunde lijkt me heel interessant en ook de huisartsenzorg zit op mijn radar”. Door het Medical Traineeship is het mogelijk om op verschillende dingen uit te proberen.

Iprove

Juist bij het werken op verschillende plekken tijdens een traineeship is Iprove een aanwinst. “Als je klaar bent met je geneeskundeopleiding, ga je vaak niet meteen een vervolgopleiding doen tot specialist. Je gaat eerst een tijdje uitzoeken wat je leuk vindt, wat je wilt doen én op verschillende plekken werken. Je wordt vrijgelaten en je hebt eigenlijk niemand meer die ervoor zorgt dat jij je beoordelingen en feedback krijgt. Dat moet je dan helemaal zelf uitzoeken en regelen. Dat is juist belangrijk als je binnen wil komen bij een vervolgopleiding”. Iprove geeft volgens Remi een structurele manier om feedback te krijgen, dit te documenteren en te gebruiken.

Met name de structuur die het biedt is heel sterk. Je kunt aan een begeleider vragen of zij / hij een formuliertje invult of wat sterke punten opnoemt. Helaas blijven dit vaak losse dingen. Met Iprove kun je dat allemaal bundelen en dat maakt het heel inzichtelijk. Het stimuleert je écht om te vragen om beoordelingen”. Remi vindt het ook heel fijn dat Iprove de mogelijkheid geeft om ook soft skills te noteren. “Dat ben ik tijdens mijn eerdere opleidingen niet echt tegengekomen, dit helpt je persoonlijk ook bij het solliciteren in je verdere loopbaan”.

Al met al is Remi heel blij met de komst van Iprove: “Eigenlijk verbaast het me dat zoiets als Iprove er nog niet was. Tijdens je geneeskundeopleiding en als AIOS ben je hier wel mee bezig, maar ben je niet in opleiding, dan was er niets. Dat is zonde.” Tijdens zijn afstudeertraject was hij al uren bezig met zijn portfolio vorm te geven van de twee à drie jaar daarvoor. “Als je als basisarts nog naast je drukke baan zoveel tijd kwijt bent met het up-to-date houden van je portfolio en de stress die daarbij komt kijken, ben je veel onnodige tijd kwijt. Plus, als je dan op het punt komt dat je gaat solliciteren hoef je niet alles ineens te verzamelen of te bedenken waar je goed in bent. Dit heb je al gaandeweg opgebouwd en dat geeft je veel rust voordat je de sollicitatie ingaat.”