Soft skills; jouw unieke persoonlijke visitekaartje!

Soft skills, wat zijn dat nou eigenlijk? Soft skills zijn persoonlijkheidskenmerken en gewoontes. Professionele soft skills zijn dus dingen die jij op je werk doet en kenmerkend zijn voor jou. Ben je heel empathisch? Kun je goed plannen? Ben je oplossingsgericht, betrouwbaar of creatief? Allemaal skills die je bezit of leert tijdens je werkzaamheden. Bij soft skills gaat het om wat jij belangrijk vindt en wat jouw normen en waarden zijn.

Door de jaren heen zijn naast de harde skills, oftewel jouw vakinhoudelijke vaardigheden, deze soft skills steeds belangrijker geworden. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Indeed: Een bedrijf zonder goed ontwikkelde soft skills kan niet efficiënt of doeltreffend draaien. Soft skills maken zowel de werkgever als werknemer uniek, wat jouw kansen op de arbeidsmarkt kan beïnvloeden.

Sterker nog, een leven lang aan je soft skills werken is in je hele carrière van groot belang. Volgens het Global Talent Trends 2019-rapport van LinkedIn verklaarde 92% van de HR-professionals aan dat soft skills even belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan hard skills bij het zoeken naar personeel. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat 89% zegt dat wanneer een nieuwe medewerker niet slaagt, dit komt doordat ze geen kritische soft skills hebben. (Bron: Skeapap)

Ook in de zorg zijn soft skills onmisbaar. Het is tenslotte jouw persoonlijke unieke visitekaartje! In het rapport ‘Arbeidsmarkt zorg in cijfers’ van oktober 2021 dat door Compagnon en Intelligence Group is uitgevoerd blijkt dat softe competenties een steeds belangrijkere rol gaan innemen.

De vijf belangrijkste soft skills in de zorg in 2021 zijn:

  • Strategisch denken
  • Probleemoplossing
  • Besluitvaardigheid
  • Vooruitdenken
  • Netwerken

Met Iprove breng je jouw soft skills meetbaar in kaart. En je vraagt feedback van je omgeving. Zo weet je waar je écht goed in bent én waar nog ontwikkeluitdagingen liggen. Ook heel handig te gebruiken tijdens je sollicitaties.

Wil jij meer weten over soft skills, lees dan een van de artikelen in dit bericht of vraag vrijblijvend informatie aan over Iprove!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *